Blog

 • Klacht over een factuur

  Na hoeveel tijd hoef je een klacht over je factuur niet meer te accepteren?

  Lees meer
 • Een leverancier stopt na 7 jaar de samenwerking. Kan dat zomaar?

  Het andere bedrijf zegt afhankelijk te zijn van deze samenwerking.

  Lees meer
Archief

Er is geen klik tussen een klant en haar personal trainer.

Geplaatst op 23-04-2018

Om je een goed beeld te geven van mijn praktijk, schrijf ik regelmatig over mijn praktijk. Ik schrijf over de vragen die ik krijg, over de procedures die ik voer, over belangrijke wetgeving voor ondernemers en over alles daar omheen.

Onderwerp: spijt van het contract met een personal trainer. Dit leidt tot een procedure bij de kantonrechter in Amsterdam.

Consument sluit overeenkomst met personal trainer van landelijke sportschoolketen

Cliënte sluit met een personal trainer een contract af voor personal training voor de duur van zes maanden. Binnen zes maanden krijgt cliënte 70 trainingsuren. Cliënte betaalt in totaal hiervoor maandelijks bijna € 900,-. Na twee maanden is er een achterstand van negen trainingsuren. De sfeer tussen cliënte en trainer is op dat moment ook om te snijden.

Cliënte stopt de automatische incasso, omdat zij eerst de achterstand in traininguren wil inhalen voordat zij nog meer betaalt. Ook wil zij een andere personal trainer. De personal trainer die zij heeft ingehuurd, heeft andere trainers in dient. De personal trainer weigert de naam en het telefoonnummer van een andere trainer te geven die bij hem werkzaam is. De personal trainer wil de contactgegevens van een andere trainer pas geven, nadat cliënte alle termijnen van de overeenkomst heeft betaald (de zes maanden zijn inmiddels voorbij).

Consument en personal trainer staan lijnrecht tegenover elkaar

De trainer wil een bedrag van € 1.500,- hebben. Als cliënte dit bedrag betaalt, dan hoeft zij de resterende trainingsuren niet meer te betalen. Ook hoeft zij dan niet meer bij haar te trainen. Dit bedrag is dus een soort van afkoopsom. Op grond van de algemene voorwaarden van de trainer, kan hij aanspraak op een hoger bedrag stelt hij.

Het juridisch advies

Ik adviseer cliënte om het contract te ontbinden en niets meer aan de trainer te betalen. De trainer start vervolgens een procedure bij de kantonrechter in Amsterdam. In deze procedure vordert hij een bedrag van € 3.500,-  van cliënte. Cliënte stelt dat zij de trainer niets meer hoeft te betalen. Sterker nog, zij vordert in dezelfde procedure een bedrag van ruim € 600,- voor de trainingsuren die zij wel betaald heeft, maar die zij niet gekregen heeft.

De uitspraak

De rechter is het met cliënte eens dat er voldoende grond is om het contract met de personal trainer te ontbinden. Met name de gebroken vertrouwensrelatie speelt hierbij een rol. De rechter verklaart dat cliënte het contract terecht heeft ontbonden. De vordering van de trainer wordt afgewezen. Cliënte krijgt haar vordering van ruim € 600,- toegewezen.

Wil je hele uitspraak lezen? Klik dan hier. 

 

 

 

Deel dit bericht:

 • Blogs

  Over mijn praktijk

  Lees over mijn praktijk, over uitspraken waar elke ondernemer mee te maken krijgt en over vragen die ik vaak krijg.

  Lees meer
 • Juridisch advies

  Juridisch advies

  Juridisch advies voor ondernemers. Voor zzp'ers en mkb'ers. Tegen een laag uurtarief of vast bedrag.

  Lees meer
 • Contracten opstellen

  Contracten opstellen

  Contracten en algemene voorwaarden. Alles voor de ondernemer. Tegen een vast en laag bedrag.

  Lees meer
 • Incasso

  Incasso

  Incasso voor ondernemers. Door een ondernemer. Op basis van no cure no pay. Geen kosten. Hoog betalingspercentage.

  Lees meer