Blog

 • Klacht over een factuur

  Na hoeveel tijd hoef je een klacht over je factuur niet meer te accepteren?

  Lees meer
 • Een leverancier stopt na 7 jaar de samenwerking. Kan dat zomaar?

  Het andere bedrijf zegt afhankelijk te zijn van deze samenwerking.

  Lees meer
Archief

Een Harley Davidson overbouwen.

Geplaatst op 05-03-2018

Om je een goed beeld te geven van mijn praktijk, schrijf ik regelmatig over mijn praktijk. Ik schrijf over de vragen die ik krijg, over de procedures die ik voer, over belangrijke wetgeving voor ondernemers en over alles daar omheen.

Onderwerp: een ondernemer bouwt een motor (Harley Davidson) over. Na 12 jaar is de motor nog niet af. Dat leidt tot een procedure bij de kantonrechter in Den Haag.

Ondernemer bouwt motor over

Cliënt is zelfstandig motorbouwer. Hij is specialist op het gebied van Harley Davidson. Hij krijgt van een klant de opdracht een Harley Davidson over te bouwen in een op maat gemaakt frame van een ander merk. Voor het voltooien van de opdracht spreken partijen geen termijn af. Alle afspraken worden mondeling gemaakt, er wordt niets op papier gezet.

12 jaar later levert cliënt de motor bij zijn klant af. De motor is dan bijna af. Er zijn enkel nog wat losse draadje die bevestigd moeten worden. De klant wil de motor vervolgens door een ander bedrijf laten afbouwen. Dit bedrijf geeft aan dat er heel veel gebreken zijn aan de motor. Het gaat niet enkel om het bevestigen van wat losse draadjes. Sterker nog, de motor zou geheel opnieuw moeten worden opgebouwd. De klant meent daarmee dat hij voor niets betaald heeft aan cliënt. De klant schakelt zijn rechtsbijstandsverzekeraar in en start vervolgens een procedure bij de rechtbank.

De klant heeft bijna € 22.000,- aan cliënt betaald. In de procedure vordert de klant in totaal € 23.000,- van cliënt. De klant wil ook zijn buitengerechtelijk kosten vergoed krijgen.

Het juridisch advies aan de ondernemer

Cliënt meldt zich bij mij op het moment dat hij al een dagvaarding heeft ontvangen. Het verschil tussen wat cliënt wil betalen en wat de klant van hem vordert in de procedure is te groot om nog te kunnen schikken. Daarom dien ik namens cliënt een verweer in.

Wanprestatie door de ondernemer?

Nadat ik het verweer heb ingediend, last de rechter een mondelinge zitting in (een zogenoemde comparitie van partijen) in. De rechter geeft uitgebreid zijn kijk op de hele situatie weer. Hij stelt zowel mijn cliënt als zijn klant nog een aantal aanvullende vragen. Zoals gebruikelijk, komt er ook een moment dat gevraagd wordt of partijen willen schikken. Beide partijen willen dit wel. Mijn cliënt meer dan zijn klant.

De schikkingsonderhandelingen duren lang. Op basis van wat de rechter heeft aangegeven, komen partijen tot een schikking. Mijn cliënt betaalt in totaal € 5.000,- terug aan zijn klant. Daarmee is de zaak afgedaan en er komt geen uitspraak van de rechter.

Wat maakt deze zaak zo bijzonder?

Het bijzondere aan deze zaak is dat de klant 12 jaar lang geduld heeft. Dat ben ik niet eerder tegengekomen. Ook heeft de klant € 21.000,- betaald,  waarvan hij maar € 5.000,- terugkrijgt. Het verschil tussen een dergelijk hoge vordering en een relatief laag schikkingsbedrag, komt ook niet vaak voor.

Leg daarom alles schriftelijk vast. Hoe meer je vastlegt hoe meer aanknopingspunten de rechter heeft om vonnis te kunnen wijzen. Hoe beter ook je onderhandelingspositie wordt. Overigens was het in dit geval in het voordeel van mijn cliënt dat er niets op papier stond.

 

 

 

Deel dit bericht:

 • Blogs

  Over mijn praktijk

  Lees over mijn praktijk, over uitspraken waar elke ondernemer mee te maken krijgt en over vragen die ik vaak krijg.

  Lees meer
 • Juridisch advies

  Juridisch advies

  Juridisch advies voor ondernemers. Voor zzp'ers en mkb'ers. Tegen een laag uurtarief of vast bedrag.

  Lees meer
 • Contracten opstellen

  Contracten opstellen

  Contracten en algemene voorwaarden. Alles voor de ondernemer. Tegen een vast en laag bedrag.

  Lees meer
 • Incasso

  Incasso

  Incasso voor ondernemers. Door een ondernemer. Op basis van no cure no pay. Geen kosten. Hoog betalingspercentage.

  Lees meer