Blog

 • Klacht over een factuur

  Na hoeveel tijd hoef je een klacht over je factuur niet meer te accepteren?

  Lees meer
 • Een leverancier stopt na 7 jaar de samenwerking. Kan dat zomaar?

  Het andere bedrijf zegt afhankelijk te zijn van deze samenwerking.

  Lees meer
Archief

Twee ondernemers lenen geld bij de bank.

Geplaatst op 22-02-2018

Om je een goed beeld te geven van mijn praktijk, schrijf ik regelmatig over mijn praktijk. Ik schrijf over de vragen die ik krijg, over de procedures die ik voer, over belangrijke wetgeving voor ondernemers en over alles daar omheen.

Onderwerp:  twee ondernemers lenen geld van een bank. Beide ondernemers horen jaren niets over hun lening bij de bank. Dan worden zij ineens door hun bank gesommeerd om de lening terug te betalen.

De leningsovereenkomsten van de ondernemers

Kort na elkaar melden zich twee ondernemers bij mij met een vergelijkbare kwestie. Beide ondernemers hadden geld geleend van een bank. Zij hadden deze leningen zo’n vijftien tot ruim twintig jaar geleden afgesloten. De eerste ondernemer had een zakelijke rekening-courantkrediet bij de Rabobank en de ander had een hypothecaire lening voor zijn bedrijfspand bij de ING Bank. Beide ondernemers hadden hun onderneming al tien tot vijftien jaar geleden gestaakt. Na het staken van hun onderneming hoorden zij jaren niets meer van hun bank over de lening. De eerste ondernemer dacht dat hij van de lening af was, de tweede ondernemer was al lang blij dat hij niets meer hoorde. Onverwachts ontvingen zij een brief van de bank. De banken wilde betaling van de lening en wel zo snel mogelijk. De banken hadden er vervolgens een deurwaarder op gezet.

De hoogte van de leningen

De lening van de eerste ondernemer bestond uit een zakelijke rekening-courant met een debetstand (= schuld). Deze schuld was ongeveer € 2.300,-.

De lening van de tweede ondernemer bestond uit een restschuld van zijn hypotheek bij de ING Bank. Deze restschuld was iets meer dan € 31.000,- en betrof een hypothecaire lening op zijn bedrijfspand.

Het advies over de overeenkomsten

Beide ondernemers stel ik voor om namens hen een brief naar de bank te sturen. Ik zie namelijk in beide gevallen een mogelijkheid om onder betaling van de schuld uit te komen. Bij de ondernemer met de debetstand doe ik een beroep op de volgende rechtsgronden: verjaring, rechtsverwerking en onredelijke benadeling van de bewijspositie van cliënt. Bij de ondernemer met de restschuld doe ik alleen een beroep op verjaring (overige gronden waren er niet).

Het resultaat

Ik hoor niets meer van de banken. Ik hoor ook niets meer van de deurwaarders. Beide ondernemers horen ook niets meer van de bank of van de deurwaarder. De dossiers zijn gesloten.

Tot slot: laat je niet intimideren en vraag advies over je overeenkomst

In beide zaken had zowel de Rabobank als de ING Bank een deurwaarder ingeschakeld om het bedrag te incasseren. Daarbij zijn cliënten ook betalingsregelingen aangeboden. Gelukkig hebben deze ondernemers juridisch advies gevraagd en hebben zij geen regeling geaccepteerd. Het kan dus behoorlijk lonen om je goed te laten adviseren over je overeenkomsten.

Deel dit bericht:

 • Blogs

  Over mijn praktijk

  Lees over mijn praktijk, over uitspraken waar elke ondernemer mee te maken krijgt en over vragen die ik vaak krijg.

  Lees meer
 • Juridisch advies

  Juridisch advies

  Juridisch advies voor ondernemers. Voor zzp'ers en mkb'ers. Tegen een laag uurtarief of vast bedrag.

  Lees meer
 • Contracten opstellen

  Contracten opstellen

  Contracten en algemene voorwaarden. Alles voor de ondernemer. Tegen een vast en laag bedrag.

  Lees meer
 • Incasso

  Incasso

  Incasso voor ondernemers. Door een ondernemer. Op basis van no cure no pay. Geen kosten. Hoog betalingspercentage.

  Lees meer