Blog

 • Klacht over een factuur

  Na hoeveel tijd hoef je een klacht over je factuur niet meer te accepteren?

  Lees meer
 • Een leverancier stopt na 7 jaar de samenwerking. Kan dat zomaar?

  Het andere bedrijf zegt afhankelijk te zijn van deze samenwerking.

  Lees meer
Archief

Eenmanszaak bestelt onderdelen voor privégebruik.

Geplaatst op 20-03-2018

Om je een goed beeld te geven van mijn praktijk, schrijf ik regelmatig over mijn praktijk. Ik schrijf over de vragen die ik krijg, over de procedures die ik voer, over belangrijke wetgeving voor ondernemers en over alles daar omheen.

Onderwerp: een eenmanszaak bestelt onderdelen voor privé gebruik. Ik bespreek de uitspraak van een rechter (13 februari 2018) hierover.

Ondernemer doet een privé aankoop

Veel ondernemers zetten wel eens privéaankopen op de zaak. Zoals koffie, een tablet of een bureaustoel. Het voordeel hiervan is duidelijk: je krijgt de btw terug en je hebt extra kosten die je kunt opvoeren. En hoe meer kosten je opvoert, hoe lager je winst wordt en hoe minder belasting je hoeft te betalen.

Een ondernemer uit Diepenveen (Overijssel) deed dit ook. Hij bestelde onderdelen voor de beerput bij zijn woning. Hij betaalt alleen de factuur niet, waardoor de leverancier hem dagvaardt voor de rechtbank in Zwolle. In de procedure eist de leverancier naast betaling van de factuur, ook de incassokosten en de wettelijke rente. De ondernemer betaalt, als de procedure al is gestart, alsnog de factuur. De incassokosten en de wettelijke rente betaalt hij niet. De leverancier zet de procedure daarom door; hij wil de buitengerechtelijke incassokosten en de wettelijke rente ook betaald krijgen.

Consumentenovereenkomst of zakelijke overeenkomst? 

Het gaat in de procedure om de volgende vraag: heeft de ondernemer de onderdelen voor de beerput zakelijk gekocht (en daarmee een handelsovereenkomst gesloten) of heeft hij deze onderdelen privé gekocht (en daarmee een consumentenovereenkomst gesloten)? Dit verschil is belangrijk. Een consument wordt doorgaans beter beschermd dan een ondernemer. Een consument heeft meer rechten dan een ondernemer en een verkoper heeft meer plichten tegenover een consument dan tegenover een ondernemer.

In deze procedure wil de leverancier een vergoeding voor de incassokosten en voor de wettelijke rente. Hier komt het verschil tussen een ondernemer (bij een handelsovereenkomst) en een consument (bij een consumentenovereenkomst) duidelijk naar voren. Ik licht dit kort toe.

Om een vergoeding voor de incassokosten te kunnen krijgen, moet een consument een zogenoemde ’14-dagen brief’ hebben ontvangen. De ’14-dagen brief’ is een brief waarin staat welk bedrag de consument aan incassokosten moet betalen, als hij de factuur niet betaalt. De consument moet minstens 14 dagen de tijd krijgen om de factuur, zonder de incassokosten te betalen. Voor een ondernemer geldt deze ’14-dagen brief’ niet. Een ondernemer is veel sneller de incassokosten verschuldigd.

De wettelijke rente is voor consumenten anders dan voor ondernemers. Zo is de wettelijke rente voor consumenten, sinds 1 januari 2015, 2%. De rente voor ondernemers is, sinds 1 juli 2017, 8%. Dat is dus een behoorlijk verschil.

Ondernemer of consument?

De rechter oordeelt - kort weergegeven - als volgt. Van belang is wat partijen ten tijde van het aangaan van de overeenkomst hebben verklaard en wat zij redelijkerwijs van elkaar mochten verwachten. Van ondergeschikt belang is welke naam uiteindelijk op de factuur is komen te staan. De leverancier bevestigt dat hij met de ondernemer heeft besproken dat het een privé aankoop betrof. De stelling van de leverancier dat de ondernemer aan de leverancier zou hebben gevraagd om de factuur op naam van zijn eenmanszaak te zetten, levert een onvoldoende weerlegging van het verweer van de ondernemer op.

De rechter oordeelt dat de ondernemer de onderdelen gekocht heeft als consument. Er is daardoor sprake van een consumentenovereenkomst en niet van een handelsovereenkomst.

De leverancier heeft niet de ’14-dagen brief’ gestuurd. De eis voor betaling van de buitengerechtelijke kosten worden daarom afgewezen. De ondernemer moet wel wettelijke rente betalen. Doordat er sprake is van een consumentenovereenkomst, moet de ondernemer 2% wettelijke rente vergoeden en niet 8%.

Wat levert het de leverancier nu uiteindelijk op?

De eis van de leverancier bestaat, na betaling van de factuur door de ondernemer, nog voor € 45,60 uit buitengerechtelijke incassokosten en voor € 3,49 uit wettelijke handelsrente. Zoals hiervoor is aangegeven, hoeft de ondernemer de incassokosten niet te betalen, maar wel een bedrag aan wettelijk rente. De ondernemer moet op grond van het vonnis nog een bedrag van € 0,88 betalen.

Lees hier de uitspraak

Wil je hele uitspraak lezen? Klik dan hier.

 

 

 

Deel dit bericht:

 • Blogs

  Over mijn praktijk

  Lees over mijn praktijk, over uitspraken waar elke ondernemer mee te maken krijgt en over vragen die ik vaak krijg.

  Lees meer
 • Juridisch advies

  Juridisch advies

  Juridisch advies voor ondernemers. Voor zzp'ers en mkb'ers. Tegen een laag uurtarief of vast bedrag.

  Lees meer
 • Contracten opstellen

  Contracten opstellen

  Contracten en algemene voorwaarden. Alles voor de ondernemer. Tegen een vast en laag bedrag.

  Lees meer
 • Incasso

  Incasso

  Incasso voor ondernemers. Door een ondernemer. Op basis van no cure no pay. Geen kosten. Hoog betalingspercentage.

  Lees meer