Blog

 • Klacht over een factuur

  Na hoeveel tijd hoef je een klacht over je factuur niet meer te accepteren?

  Lees meer
 • Een leverancier stopt na 7 jaar de samenwerking. Kan dat zomaar?

  Het andere bedrijf zegt afhankelijk te zijn van deze samenwerking.

  Lees meer
Archief

Wat kost een procedure bij de rechtbank?

Geplaatst op 04-12-2017

Om je een goed beeld te geven van mijn praktijk, schrijf ik regelmatig over mijn praktijk. Ik schrijf over de vragen die ik krijg, over de procedures die ik voer, over belangrijke wetgeving voor ondernemers en over alles daar omheen.

Onderwerp: wat kost een procedure bij de kantonrechter? Een vraag die ik vaker krijg.

Wat kost een procedure bij de kantonrechter?

Tijdens de pauze van een cursus spreek ik met een notaris. Deze notaris vertelt dat hij zo af en toe een klant heeft die een factuur niet betaalt. Behalve dat dit hem irriteert, kosten deze openstaande facturen hem in totaal toch behoorlijk wat geld. Hij denkt dat het starten van een procedure bij de kantonrechter om deze bedragen te incasseren veel te duur is. Hij weet dit alleen niet zeker, omdat hij geen goed beeld heeft van de kosten die worden vergoed als hij een procedure wint. Hij vraagt aan mij om uit te leggen wat een (eenvoudige) incassoprocedure doorgaans kost. Hij wil vooral weten wat je vergoedt krijgt als je een procedure wint.

Dit kost procederen

Als je een eenvoudige incassoprocedure bij de kantonrechter wilt starten, dan is het verloop (doorgaans) als volgt.

1. Je laat een dagvaarding opstellen. 

2. Deze dagvaarding moet je door een deurwaarder bij je klant laten bezorgen. De kosten hiervoor bedragen ca. € 100,- inclusief btw.

3. De deurwaarder stuurt je vervolgens een exemplaar van de dagvaarding toe. De deurwaarder heeft op de dagvaarding onder andere gezet wanneer en waar hij de dagvaarding heeft bezorgd.

4. Deze dagvaarding stuur je naar de rechtbank. De rechtbank brengt je vervolgens kosten in rekening voor het behandelen van de zaak. Deze kosten worden griffierechten genoemd. Er zijn verschillende griffierechten. De griffierechten lopen van € 79,- tot € 952,-. Klik hier voor een overzicht van alle griffierechten. 

5. Vervolgens stuurt je klant zijn/haar verweer naar de rechtbank. Daarna volgt een mondeling zitting of nog een schriftelijke ronde (jij en je klant mogen nog een laatste keer de standpunten op papier zetten).

6. Vervolgens wijst de rechter vonnis. Als je de procedure wint dan moet je klant jou de kosten van de deurwaarder (nummer 2) en de griffierechten (nummer 4) vergoeden. In het vonnis geeft de rechter aan welke bedragen je klant aan jou moet betalen.

7. Voor de kosten van juridische bijstand krijg je een vergoeding. Je krijgt nooit al je kosten vergoed die je hebt gemaakt voor het inschakelen van een jurist of advocaat. De vergoeding wordt bepaald aan de hand van een tabel. Klik hier voor deze tabel. Deze tabel heeft als titel 'salarissen in rolzaken'. Salaris is een ander woord voor de vergoeding voor juridische bijstand.  

Een voorbeeld van de kosten van een procedure

Onderstaand voorbeeld maakt duidelijk wat een procedure bij de kantonrechter je kost en wat een procedure je kan opleveren.

Stel je hebt een eenmanszaak. Je stuurt je klant een factuur van € 1.500,- exclusief btw. De klant betaalt de factuur niet. Vervolgens start je een procedure bij de kantonrechter. Om het overzichtelijk te houden, heb ik overige kosten (zoals buitengerechtelijke incassokosten) in onderstaand voorbeeld niet meegenomen. Het financiële plaatje van de procedure ziet er dan als volgt uit:

  Kosten die je maakt Vergoedingen die je ontvangt
Deurwaarder (zie punt 2 hierboven) € 100,- € 100,-
Griffierecht aan de rechtbank (zie punt 4 hierboven) € 226,- € 226,-
Juridische bijstand € 600,-  € 300,- (2 x € 150,-)
Totaal € 926,- € 626,- 

 

Zoals je ziet draag je € 300,- (€ 926,- minus € 626,-) zelf aan kosten. Van je factuur van € 1.500,- houd je dus netto € 1.200,- over.

Houdt er rekening mee dat alle bedragen indicatieve bedragen zijn. De bedragen zijn enkel bedoeld ter verduidelijking. Een procedure kan langer duren en daarmee duurder worden. Ook kunnen de kosten voor de deurwaarder, de rechtbank en de jurist/advocaat hoger zijn (of iets lager).

 

 

Deel dit bericht:

 • Blogs

  Over mijn praktijk

  Lees over mijn praktijk, over uitspraken waar elke ondernemer mee te maken krijgt en over vragen die ik vaak krijg.

  Lees meer
 • Juridisch advies

  Juridisch advies

  Juridisch advies voor ondernemers. Voor zzp'ers en mkb'ers. Tegen een laag uurtarief of vast bedrag.

  Lees meer
 • Contracten opstellen

  Contracten opstellen

  Contracten en algemene voorwaarden. Alles voor de ondernemer. Tegen een vast en laag bedrag.

  Lees meer
 • Incasso

  Incasso

  Incasso voor ondernemers. Door een ondernemer. Op basis van no cure no pay. Geen kosten. Hoog betalingspercentage.

  Lees meer