Blog

  • Klacht over een factuur

    Na hoeveel tijd hoef je een klacht over je factuur niet meer te accepteren?

    Lees meer
  • Een leverancier stopt na 7 jaar de samenwerking. Kan dat zomaar?

    Het andere bedrijf zegt afhankelijk te zijn van deze samenwerking.

    Lees meer
Archief

Tweedaagse cursus Privacy en AVG

Geplaatst op 08-01-2018

Om je een goed beeld te geven van mijn praktijk, schrijf ik regelmatig over mijn praktijk. Ik schrijf over de vragen die ik krijg, over de procedures die ik voer, over belangrijke wetgeving voor ondernemers en over alles daar omheen.

Onderwerp: Tweedaagse cursus Wet bescherming persoonsgegevens en de Algemene Verordening Gegevensbescherrming (AVG) . Deze cursus heb ik gevolgd op 14 en 21 december 2017.

De cursus AVG

De cursus geeft een overzicht van de Wet bescherming persoonsgegevens, de verantwoordelijkheden en verplichtingen van verwerkers van persoonsgegevens en de rechten van betrokkenen over hun persoonsgegevens. Doel van de cursus is om een overzicht te krijgen van veel aspecten rondom privacy, privacygegevens, de Wet bescherming persoonsgegevens en de Algemene Verordening Gegevensbescherming (AVG).

Door het volgen van de verdiepingscursus ICT & Recht op 5 oktober 2017 en de Basiscursus compliance op 14 november 2017 heb ik al basiskennis van privacy en de AVG opgedaan. Ook heb ik tijdens deze cursussen het grote belang en de impact van de AVG meegekregen.

Het belang van de cursus (en de AVG en privacy)

Op 25 mei 2018 treedt de AVG in werking. Aangezien ikzelf ook persoonsgegevens verwerk en ik geen beroep kan doen op een uitzondering die in de AVG staat, moet ik mij ook aan deze regels houden. En om me aan die regels te kunnen houden, moet ik ze eerst kennen. Ik wil mijn cliënten ook over de AVG kunnen adviseren. Ik wil mijn cliënten over de basisprincipes van de AVG kunnen vertellen, zodat zij weten wat de AVG inhoudt en wat de risico's zijn als zij niet aan de AVG voldoen. Daarom heb ik de cursus gevolgd.

Voor ondernemers is het ook ongelooflijk belangrijk om te realiseren wat de AVG inhoudt. Een ondernemer die weet wat onder persoonsgegevens wordt verstaan en wat de regels voor het verwerken hiervan zijn, kan enorme schade voorkomen. Is het niet schade doordat je een boete krijgt van de Autoriteit Persoonsgegevens, dan is het wel reputatieschade die je oploopt.

Deze maand start de Autoriteit Persoonsgegeven een voorlichtingscampagne om burgers meer bewust te maken van hun privacyrechten. De burger weet straks beter welke gegevens hij wel en welke gegevens hij niet hoeft te verstrekken als hij een product besteld. Ook weet de burger straks hoe hij het recht om 'vergeten te worden' kan uitoefenen. Als ondernemer is het daarom verstandig om ook hier meer van af te weten. Vroeg of laat krijg je een klant die je hiermee confronteert.

Tips over de AVG

  • Ben je ondernemer? Ga er dan vanuit dat ook jij persoonsgegevens verwerkt.
  • Weet wat je te wachten staat en laat laat je tijdig informeren. Je hoeft niet de alle regels uit de AVG te kennen, maar ken in ieder geval de hoofdlijnen. Dan kun je op een eenvoudige manier aan een aantal basisprincipes voldoen.

 

Deel dit bericht:

  • Blogs

    Over mijn praktijk

    Lees over mijn praktijk, over uitspraken waar elke ondernemer mee te maken krijgt en over vragen die ik vaak krijg.

    Lees meer
  • Juridisch advies

    Juridisch advies

    Juridisch advies voor ondernemers. Voor zzp'ers en mkb'ers. Tegen een laag uurtarief of vast bedrag.

    Lees meer
  • Contracten opstellen

    Contracten opstellen

    Contracten en algemene voorwaarden. Alles voor de ondernemer. Tegen een vast en laag bedrag.

    Lees meer
  • Incasso

    Incasso

    Incasso voor ondernemers. Door een ondernemer. Op basis van no cure no pay. Geen kosten. Hoog betalingspercentage.

    Lees meer