Blog

 • Klacht over een factuur

  Na hoeveel tijd hoef je een klacht over je factuur niet meer te accepteren?

  Lees meer
 • Een leverancier stopt na 7 jaar de samenwerking. Kan dat zomaar?

  Het andere bedrijf zegt afhankelijk te zijn van deze samenwerking.

  Lees meer
Archief

Geld lenen aan een onderneming: het vervolg

Geplaatst op 30-07-2018

Om je een goed beeld te geven van mijn praktijk, schrijf ik regelmatig over mijn praktijk. Ik schrijf over de vragen die ik krijg, over de procedures die ik voer, over belangrijke wetgeving voor ondernemers en over alles daar omheen.

Onderwerp: geen dekking voor juridische kosten volgens rechtsbijstandsverzekeraar. Dit leidt tot een procedure bij het Klachteninstituut Financiële Dienstverlening. 

De procedure bij het Kifid

Deze procedure is een vervolg op een eerdere procedure van een cliënt van mij bij de rechtbank. Over de procedure bij de rechtbank heb ik op 27 november 2017 een blog geschreven. Klik hier om deze blog (‘Je leent geld aan een bedrijf en het bedrijf gaat failliet’) te lezen.

De procedure bij de rechtbank ging over het volgende. Een cliënt leent een bedrag van € 10.000,- uit aan twee ondernemers van een horecabedrijf. Een jaar nadat zij het geld heeft uitgeleend, gaat het horecabedrijf failliet. Daardoor kan het horecabedrijf haar niets terugbetalen. De horecaondernemers vinden dat zij cliënt niets hoeven te betalen, omdat de lening op naam van het horecabedrijf staat.

Cliënt heeft een rechtsbijstandsverzekering, maar de jurist van de rechtsbijstandsverzekeraar ziet geen kans van slagen en wijst de zaak af.

Daarop start cliënt toch een procedure bij de rechtbank. Op 5 oktober 2017 is de uitspraak in deze procedure. De rechter wijst vrijwel de gehele eis van cliënt toe. Klik hier om deze uitspraak te lezen.

Cliënt zit echter wel met behoorlijk veel proceskosten. De rechtsbijstandsverzekeraar wil deze kosten niet vergoeden. Voor het geschil waarover cliënt heeft geprocedeerd, bestaat volgens de verzekeraar geen dekking.

Ik adviseer cliënt daarom een klacht in te dienen bij het Klachteninstituut Financiële Dienstverlening (Kifid). De rechtsbijstandsverzekeraar is hierbij aangesloten. Het indienen van de klacht is gratis. Cliënt mag de procedure ook zelf voeren. Juridische bijstand is niet verplicht. Ik geef cliënt aan waar zij de nadruk bij haar klacht op moet leggen en waar ze op moet letten. Cliënt dient daarop zelf een klacht in bij het Kifid.

Waar gaat het in de procedure bij het Kifid om?

De klacht van cliënt is dat de verzekeraar weigert om dekking te verlenen voor het geschil met haar schoonzoon. Cliënt heeft een rechtsbijstandsverzekering voor particulieren. Cliënt meent dat het geschil met haar schoonzoon onder de dekking van de overeenkomst  valt. De verzekeraar moet daarom haar kosten voor de procedure bij de rechtbank vergoeden.

De rechtsbijstandsverzekeraar stelt dat het geschil niet onder de dekking valt. In de polisvoorwaarden staat dat er geen dekking is bij geschillen die gaan over  activiteiten waarmee je geld verdient zonder dat je in loondienst bent. Commerciële activiteiten dus.  

Omdat cliënt een vergoeding van 24% op jaarbasis heeft gevraagd, verdient cliënt geld met het uitlenen van het bedrag. Het uitlenen van het geld is daarmee een commerciële activiteit. En om dat commerciële activiteiten niet onder de dekking vallen, hoeft de verzekeraar de kosten van de procedure bij de rechtbank niet te vergoeden.

De uitspraak van het Kifid

Het Kifid oordeelt dat er geen sprake is van een commerciële activiteit. Cliënt heeft immers een geldbedrag uitgeleend aan een familielid in (zakelijk) financiële nood. Dat voor deze lening een vergoeding is bedongen is, maakt niet dat sprake is van een commerciële activiteit. De hoogte van de vergoeding (€ 200,- per maand) maakt dit niet anders.

Het Kifid oordeelt dan ook dat de verzekeraar ten onrechte het verzoek om

rechtsbijstand te verlenen, heeft afgewezen. Het Kifid verklaart de klacht van cliënt daarom gegrond en wijst het bedrag dat cliënt eist toe. De verzekeraar moet alle kosten die cliënt heeft gemaakt voor de procedure bij de rechtbank vergoeden. Dat scheelt cliënt in dit geval toch een aantal duizenden euro’s.

 

 

Deel dit bericht:

 • Blogs

  Over mijn praktijk

  Lees over mijn praktijk, over uitspraken waar elke ondernemer mee te maken krijgt en over vragen die ik vaak krijg.

  Lees meer
 • Juridisch advies

  Juridisch advies

  Juridisch advies voor ondernemers. Voor zzp'ers en mkb'ers. Tegen een laag uurtarief of vast bedrag.

  Lees meer
 • Contracten opstellen

  Contracten opstellen

  Contracten en algemene voorwaarden. Alles voor de ondernemer. Tegen een vast en laag bedrag.

  Lees meer
 • Incasso

  Incasso

  Incasso voor ondernemers. Door een ondernemer. Op basis van no cure no pay. Geen kosten. Hoog betalingspercentage.

  Lees meer