Blog

 • Klacht over een factuur

  Na hoeveel tijd hoef je een klacht over je factuur niet meer te accepteren?

  Lees meer
 • Een leverancier stopt na 7 jaar de samenwerking. Kan dat zomaar?

  Het andere bedrijf zegt afhankelijk te zijn van deze samenwerking.

  Lees meer
Archief

Je leent geld aan een bedrijf en het bedrijf gaat failliet

Geplaatst op 27-11-2017

Om je een goed beeld te geven van mijn praktijk, schrijf ik regelmatig over mijn praktijk. Ik schrijf over de vragen die ik krijg, over de procedures die ik voer, over belangrijke wetgeving voor ondernemers en over alles daar omheen.

Onderwerp: een consument leent geld uit aan twee horecaondernemers. Dat leidt tot een procedure bij de kantonrechter in Den Bosch. 

Consument leent geld aan twee ondernemers

Cliënt leent een bedrag van € 10.000,- uit aan twee ondernemers van een horecabedrijf. Een van de twee ondernemers is familie van cliënt. De leningsovereenkomst wordt op naam van het horecabedrijf gezet. De ondernemers wekken de indruk dat het hun horecabedrijf is. Ze spreken een maandelijkse rente van 10% af. Na zes maanden stopt de betaling van de rente. Als cliënt vraagt waar de betalingen blijven, blijkt dat het horecabedrijf helemaal niet van de ondernemers is. De ondernemers zijn in loondienst bij het horecabedrijf. Het horecabedrijf gaat kort daarop failliet en cliënt kan fluiten naar zijn geld. De horecaondernemers vinden dat zij cliënt niets hoeven te betalen. De lening is gegeven aan het horecabedrijf en niet aan hen. Zo staat het ook op papier.

Cliënt wil zo veel mogelijk van zijn € 10.000,- terug. Cliënt heeft een rechtsbijstandsverzekering, maar de jurist van de rechtsbijstandverzekeraar ziet geen kans van slagen en wijst de zaak af. Ondanks het hoge belang van cliënt en ondanks dat cliënt al jarenlang premie betaalt, wil de verzekeraar het niet proberen.

Het juridisch advies

Cliënt heeft gedwaald: hij had de overeenkomst niet gesloten als hij wist dat de ondernemers in loondienst waren. Ook voelt cliënt zich bedrogen. Bedrog is in de praktijk altijd lastig te bewijzen. Nadat de procedure is gestart, adviseer ik cliënt om zich niet te richten op wie de contractspartij is. Maar om zich te richten op het feit dat de ondernemers hebben gehandeld in strijd met hetgeen volgens ongeschreven recht in het maatschappelijk verkeer betaamt. Anders gezegd: de ondernemers hebben zich niet gedragen zoals het hoort.

Beide ondernemers aansprakelijk?

De rechter oordeelt dat er geen sprake is van dwaling of van bedrog. Volgens de rechter hebben de ondernemers zich echter niet gedragen zoals het hoort. Ze hebben gehandeld in strijd met hetgeen volgens ongeschreven recht in het maatschappelijk verkeer betaamt. Beide ondernemers worden daarom hoofdelijk veroordeeld om de schade van cliënt te vergoeden. De schade die cliënt heeft geleden, bestaat uit het uitgeleende geld verminderd met de maandelijkse vergoedingen. Met de wettelijke rente erbij, krijgt cliënt bijna € 9.000,- vergoed.

Dit gaat vaak fout bij het uitlenen van geld

Er wordt zelf een leningsovereenkomst in elkaar gezet of er wordt een standaard leningsovereenkomst van internet gehaald. Deze leningsovereenkomsten zijn soms in strijd met de wet. Maar vaker nog zijn ze niet volledig. Bijvoorbeeld de (hoofdelijk) aansprakelijkheid is niet geregeld of het opzeggen van de overeenkomst is niet goed geregeld. Terwijl de overeenkomst je vaak de enige mogelijkheid biedt om je geld nog (deels) terug te kunnen krijgen. In de wet staan ook een aantal artikelen over de overeenkomst van geldlening. Klik hier om deze zeven wetsartikelen te zien.

 

 

 

Deel dit bericht:

 • Blogs

  Over mijn praktijk

  Lees over mijn praktijk, over uitspraken waar elke ondernemer mee te maken krijgt en over vragen die ik vaak krijg.

  Lees meer
 • Juridisch advies

  Juridisch advies

  Juridisch advies voor ondernemers. Voor zzp'ers en mkb'ers. Tegen een laag uurtarief of vast bedrag.

  Lees meer
 • Contracten opstellen

  Contracten opstellen

  Contracten en algemene voorwaarden. Alles voor de ondernemer. Tegen een vast en laag bedrag.

  Lees meer
 • Incasso

  Incasso

  Incasso voor ondernemers. Door een ondernemer. Op basis van no cure no pay. Geen kosten. Hoog betalingspercentage.

  Lees meer