Blog

 • Klacht over een factuur

  Na hoeveel tijd hoef je een klacht over je factuur niet meer te accepteren?

  Lees meer
 • Een leverancier stopt na 7 jaar de samenwerking. Kan dat zomaar?

  Het andere bedrijf zegt afhankelijk te zijn van deze samenwerking.

  Lees meer
Archief

Een boekhouder is er ook voor de btw-aangifte.

Geplaatst op 13-08-2018

Om je een goed beeld te geven van mijn praktijk, schrijf ik regelmatig over mijn praktijk. Ik schrijf over de vragen die ik krijg, over de procedures die ik voer, over belangrijke wetgeving voor ondernemers en over alles daar omheen.

Onderwerp: de waarschuwingsplicht van een boekhouder voor het doen van aangifte omzetbelasting (btw-aangifte). Ik bespreek een uitspraak van het Gerechtshof Amsterdam (op 2 juli 2018 gepubliceerd).

De werkzaamheden van de boekhouder

Een boekhouder verzorgt sinds 2003 een deel van de boekhouding van een aantal B.V.’s. In 2011 onderzoekt de Belastingdienst de belastingaangiften van 2006 t/m 2010 van deze B.V.’s. De Belastingdienst concludeert dat deze aangiften niet correct zijn. Daarop kondigt de Belastingdienst aan dat er naheffingen komen met daarbovenop rente en een boete.

De boekhouder deed voor de B.V.’s per kwartaal de omzetbelastingaangifte. Deze aangiften werden steeds op nihil gesteld (de zogenoemde nihilaangiften). Als na afloop van een belastingjaar bleek dat deze nihilaangiften (deels) onjuist waren, diende een suppletieaangifte te worden gedaan. Deze suppletieaangiften werden echter niet gedaan. Ook al was duidelijk dat de nihilaangiften onjuist waren en dat er omzetbelasting moest worden betaald.

In deze procedure spelen er veel verwijten van de B.V.’s aan de boekhouder. Dat zijn echter niet de belangrijkste verwijten. Het belangrijkste verwijt van de B.V.'s aan de boekhouder is of een boekhouder een waarschuwingsplicht heeft voor het doen van de btw-aangifte. Veel ondernemers hebben een boekhouder. Daarom is het voor een ondernemer, maar ook voor boekhouders (die ook vaak zelfstandig ondernemer zijn) belangrijk om te weten of die waarschuwingsplicht er is. Een ondernemer wil deze aangifte niet vergeten. Je krijgt namelijk direct een boete. Een boete van € 50,- krijg je al als je de Belastingdienst een dag te laat betaalt, ook al heb je wel op tijd je btw-aangifte ingediend.

Heeft een boekhouder een waarschuwingsplicht?

Het gaat hier om twee waarschuwingsplichten: 1) de algemene waarschuwingsplicht voor het doen van aangifte omzetbelasting. Vaak de btw-aangifte genoemd en 2) de waarschuwingsplicht voor het doen van suppletie-aangiften.

1. De waarschuwingsplicht voor de btw-aangifte

Een boekhouder heeft geen waarschuwingsplicht voor de btw-aangifte als de opdrachtgever een ondernemer is. Het Gerechtshof Amsterdam zegt hierover: Van een ondernemer mag worden verwacht dat hij ervan op de hoogte is dat (omzet)belastingaangiften moeten worden gedaan. Ook mag van een ondernemer worden verwacht dat indien geen of onjuiste aangiften worden gedaan, de kans bestaat dat de Belastingdienst naheffingsaanslagen en boetes oplegt.

2. De waarschuwingsplicht voor de suppletie-aangifte

Een boekhouder heeft wel een waarschuwingsplicht voor het doen van suppletie-aangiften. Het Gerechtshof Amsterdam zegt hierover: Indien een boekhouder gebruik maakt van een constructie waarbij per kwartaal nihilaangiften worden gedaan met de intentie suppletieaangiften in te dienen naar aanleiding van het opmaken van de jaarstukken, zoals hier het geval was, mag van een redelijk handelend en redelijk vakbekwaam boekhouder worden verwacht dat hij de cliënt erop wijst dat deze suppletieaangiften alsnog tijdig gedaan moeten worden. In zoverre bestaat dus wel een waarschuwingsplicht voor het doen van de bedoelde suppletieaangiften.

Deze waarschuwingsplicht geldt ook voor een boekhouder die geen RA (Registeraccountant) is of geen fiscalist is. Deze waarschuwingsplicht vloeit voort uit de rol van de boekhouder en vergt geen specialistische kennis.

De waarschuwingsplicht in deze procedure

In de procedure verschillen partijen van mening over de vraag of de boekhouder aan de waarschuwingsplicht voor de suppleit-aangiften heeft voldaan. De rechter oordeelt dat de boekhouder aan zijn waarschuwingsplicht heeft voldaan. Dat blijkt voldoende uit de beschikbare correspondentie en getuigenverklaringen.

Het verschil tussen een ondernemer en een particulier

Heb je als boekhouder ook particulieren als opdrachtgever? Dan mag je er niet vanuit gaan dat je geen algemene waarschuwingsplicht hebt voor het doen van belastingaangiften.

Waarschuw je klant duidelijk dat er op tijd belastingaangifte moet worden gedaan. Geef daarbij ook aan wat de gevolgen zijn als er niet op tijd belastingaangifte wordt gedaan. Zorg ervoor dat je deze waarschuwing en de gevolgen schriftelijk doet. Vraag ook om een ontvangstbevestiging van je klant van deze waarschuwing. Dan kun je later aantonen dat je je klant gewaarschuwd hebt en dat jouw waarschuwing je klant ook bereikt heeft.

Lees hier de uitspraak

Wil je hele uitspraak lezen? Klik dan hier.

 

 

 

Deel dit bericht:

 • Blogs

  Over mijn praktijk

  Lees over mijn praktijk, over uitspraken waar elke ondernemer mee te maken krijgt en over vragen die ik vaak krijg.

  Lees meer
 • Juridisch advies

  Juridisch advies

  Juridisch advies voor ondernemers. Voor zzp'ers en mkb'ers. Tegen een laag uurtarief of vast bedrag.

  Lees meer
 • Contracten opstellen

  Contracten opstellen

  Contracten en algemene voorwaarden. Alles voor de ondernemer. Tegen een vast en laag bedrag.

  Lees meer
 • Incasso

  Incasso

  Incasso voor ondernemers. Door een ondernemer. Op basis van no cure no pay. Geen kosten. Hoog betalingspercentage.

  Lees meer